+36 23 920 080

Arcon Hungary kft

Technológia

Domino M-széria és a Klinger Ventus (Print and Apply Labelling machine - PALM) nyomtatók applikátorral biztosítják az automata nyomtatást és címkefelhelyezést a gyártósorok mellett, vagy a raktárakban. A technológia segítségével bármilyen szöveg (beleértve változó), logók, vonalkód, illetve egyéb adat is megjeleníthető.

A készülékek működési elve a hőnyomtatáson alapul, melynek megfelelően a felmelegített nyomtatófej egy előre meghatározott ábrát jelöl a festékszalag segítségével a címkékre.

Direkt fűtés: a nyomtatófej közvetlenül melegíti a festékszalagot, melyről a festék könnyedén a címkére kerül.

Termo transzfer: Hagyományos papírcímke esetén speciális festékszalaggal használható a termo transzferes nyomtató. A festékszalag egyik oldalán található a bevonat, mely hő hatására a címkére kerül, ez a bevonat általában viaszt tartalmaz. Az így kialakult jelölés nagyon tartós, ellenáll a hőnek és a súrlódásnak is.

Hogyan működik

Domino-Thermal-Transfer-Printing.gif

A nyomtatófej megfelelő része (ahol a jelölés adott szakasza éppen következik majd) hő hatására felmelegszik és a festékanyag rákerül a címkére. A fej felbontása általában 200, vagy 300 dpi, ami 1 mm-es távolságon 8, vagy 12 pontot jelent.

A kész címkék továbbítódnak az applikátor széle felé, ahol előre meghatározott leválasztással kerülnek rá a jelölendő felületre. (pl. doboz oldala, zacskó teteje, stb.)

Az applikátorok típusai a felhasználói igényeknek megfelelően változnak:

  • A leggyakoribb a Pistone típusú applikátor, mely pneumatikus dugattyút használ a kész címke felhelyezésére.
  • Kompresszoros applikátor, mely nagy nyomású levegő segítségével “ráfújja” a termékre a címkét. A címkét vákuum tartja a helyén, mielőtt a hirtelen légáramlat hatására megtörténik a felragasztás.
  • Kefés applikátor arra az esetre, ha sarokra, vagy hosszanti oldalra kell címkéket felhelyezni. Sarokban történő használat esetén az applikátor hátsó felülete görgős rásegítéssel rendelkezik.