+36 23 920 080

Arcon Hungary kft

Technológia

A Domino M-széria és a Klinger Ventus (Print and Apply Labelling machine - PALM) nyomtatók applikátorral biztosítják az automata nyomtatást és a címkefelhelyezést a gyártósorok mellett, vagy a raktárakban. A thermal nyomtató nagy felbontású nyomtatást hoz létre és segítségével bármilyen szöveg (beleértve változó), logók, vonalkód, illetve egyéb adat is nyomtatható.

A készülékek működési elve a hőnyomtatáson alapul, melynek megfelelően a felmelegített nyomtatófej egy előre meghatározott ábrát jelöl a festékszalag segítségével a címkékre.

Direkt fűtés: a nyomtatófej közvetlenül melegíti a festékszalagot, melyről a festék könnyedén a címkére kerül

Termo transzfer: Hagyományos papírcímke esetén speciális festékszalaggal használható a termo transzferes nyomtató. A festékszalag egyik oldalán található a bevonat, mely a hő hatására a címkére kerül, ez a bevonat általában viaszt tartalmaz. Az így kialakult nyomtatás nagyon tartós, ellenáll a hőnek és a súrlódásnak is.

Hogyan működik

 
 

Domino-Thermal-Transfer-Printing.gif

A nyomtatófej megfelelő része (ahol a jelölés adott szakasza éppen következik majd) felmelegszik, a hő hatására a festékanyag rákerül a címkére. A fej felbontása általában 200, vagy 300 dpi, ami 8, vagy 12 pontot jelent 1 mm-es távolságon.

A kész címkék továbbítódnak az applikátor széle felé, ahol előre meghatározott leválasztással rákerülnek a jelölendő felületre. (pl. doboz oldala, zacskó teteje, stb.)

Az applikátorok típusai a felhasználói igényeknek megfelelően változnak:

  • A leggyakoribb Pistone típusú applikátor, mely pneumatikus dugattyút használ és leggyakrabban a kész címke nyomtatására használják.
  • Kompresszoros applikátor, mely nagynyomású levegő segítségével “ráfújja” a termékre a címkét. A címkét vákuum tartja a helyén, mielőtt a hirtelen légáramlat hatására megtörténik a felragasztás.
  • Kefés applikátor arra az esetre, ha sarokra, vagy hosszanti oldalra kell címkéket felhelyezni. Sarokban történő használat esetén az applikátor hátsó felülete görgős rásegítéssel rendelkezik.